Linux
Har du ikke arbejdet med Linux før. Så ved jeg godt at det kræver lidt ekstra arbejde for at lige komme i gang med det. Det godet er, at der er masser at hjælp på nettet og mange af tingene er ikke så svære som det kan se ud.
Først og fremmest så er Linux gratis og open source. Det er anderledes i forhold til Windows, på udseende, funktion og system krav mv. Så selv om mange af tingene ligner, så er der en stor forskel. Linux kræver ikke så mange ressourcer, som Windows. Hvilket bevirker, at du kan puste liv i en gammel PC. Du har sikkert hørt den sætning før? … men det passer faktisk. Det kommer også til udtryk i klassen, når vi skal rode med Terminalen (Se længere nede).
Der findes mange forskellige versioner af Linux, af udseende, installeret software. Som i Linux kaldes pakker. Måden man styre de pakker på er forskellig fra version til version af Linux. Hertil kan nævnes at der findes RPM (Redhat Package Manager) og DPKG (Debian Package). I overordnede træk er det måden systemerne styre deres software pakker.
I klassen arbejder vi med Debian baserede Linux (eksempelvis Ubuntu, Linux mint, Debian, Remnux mf. ).
Terminalen
Terminalen er der hvor jeg syntes Linux har sin magt. For mange også en lille tur op af bakke. Da det er mange nye kommandoer, flag og måder at arbejde med en usexet tekstboks på, da du som læser det her, sikkert er vant til Windows eller Mac (som også har en terminal).
Nedenstående er et eksempel på hvordan en terminal ser ud. Også kaldt Command Line Interface (CLI)
lablo@linuxserver$ Sudo apt-get update